



RETAIN Virtual Annual Convening

Live Zoom Event; Registration Required
Wednesday, September 21, 2022–Thursday, September 22, 2022

Agenda

Day 1: Wednesday, September 21, 2022, 12:00 p.m.-4:30 p.m. ET

Time	Description	Topic	Audience
12:00 p.m. (10 mins)	Welcome and Introductions	Welcome and Introductions Speaker: Taryn Williams, Assistant Secretary, U.S. Department of Labor, Office of Disability Employment Policy (ODEP)	All registered attendees
12:10 p.m. (5 mins)	Overview and Objectives	Overview and Objectives Speaker: GeMar Neloms, MPA, Director, RETAIN TA, Principal Technical Assistance Consultant, American Institutes for Research (AIR)	All registered attendees
12:15 p.m. (45 mins)	Plenary Session	A New Normal: What Long COVID-19 May Mean for Workforce and Health Care Panelists will discuss the shifts that have occurred during the COVID-19 pandemic and the upcoming challenges facing the workforce and health care sectors as we learn more about Long COVID-19 and provide strategies to help RETAIN teams navigate a changed landscape. Panelists: Brandy Farrar, MS, PhD, Managing Director, Health, AIR Greg Vanichkachorn, MD, MPH, Director, COVID Activity Rehabilitation Program, Mayo Clinic Moderator: Mona Kilany, PhD, Deputy Director, RETAIN TA, Senior Researcher, AIR	All registered attendees

Time	Description	Topic	Audience
1:00 p.m. (5 mins)	Bright Spot	Minnesota (MN) RETAIN State Team Bright Spot A representative from the MN RETAIN state team will present a "Bright Spot"—a program element that they would like to highlight for the other RETAIN states.	All registered attendees
1:05 p.m. (10 mins)	Break		
1:15 p.m. (50 mins)	Plenary Session	Job Accommodations From Multiple Lenses: Strategies and Considerations for Business and Health Care This panel will focus on job accommodations and disability employment with considerations and strategies for returnto-work (RTW) or stay-at-work (SAW) and also discuss the importance/impact for health care providers and businesses who partner to help RETAIN program participants stay at work or return to work. Panelists: Glenn Pransky, MD, MOccH, Associate Professor, University of Massachusetts Medical School Deborah J. (D. J.) Hendricks, EdD, Executive Director, Job Accommodation Network (JAN) Moderator: Joseph Ashley, RhD, Principal, Ashley Consulting, LLC, former Assistant Commissioner, Virginia Department for Aging and Rehabilitative Services (DARS)	All registered attendees
2:05 p.m. (5 mins)	Bright Spot	Vermont (VT) RETAIN State Team Bright Spot A representative from the VT RETAIN state team will present a "Bright Spot"—a program element that they would like to highlight for the other RETAIN states.	All registered attendees
2:10 p.m. (5 mins)	Program Participant Spotlight	A Program Participant Spotlight will be shown before the break.	
2:15 p.m. (10 mins)	Break		All registered attendees

Time	Description	Торіс	Audience
2:25 p.m. (30 mins)	Role-Based Discussion Groups	Role-Based Discussion Groups Participants will be placed in breakout rooms based on their role and discuss a series of guiding questions specific to their perspective on RETAIN. Breakout rooms will include: 1. Return-to-work coordinators (RTWCs), nurse navigators, and TA liaisons 2. Providers and health care partners 3. State directors 4. Evaluation liaisons and data staff 5. Workforce partners, business development and community engagement coordinators	State teams ODEP Leadership Team All other attendees will be randomly assigned
2:55 p.m. (15 mins)	Role-Based Discussion Groups—Share Out Themes	Discussion Group Report Out Group reporters will share key takeaways and broad-level thoughts from the role-based discussion groups.	All registered attendees
3:10 p.m. (5 mins)	Program Participant Spotlight	A Program Participant Spotlight will be shown before the break.	All registered attendees
3:15 p.m. (10 mins)	Break		All registered attendees
3:25 p.m. (5 mins)	Bright Spot	Kentucky (KY) RETAIN State Team Bright Spot A representative from the KY RETAIN state team will present a "Bright Spot"—a program element that they would like to highlight for the other RETAIN states.	All registered attendees
3:30 p.m. (30 mins)	Plenary Session	Communicating About RETAIN to Legislators This session will provide strategies and considerations for speaking about RETAIN to legislators and other government agencies and partners. Speaker: Anton C. Bizzell, MD, President and CEO of The Bizzell Group, LLC Moderator: Lisa Jacobs, Program Manager, The Bizzell Group, LLC	All registered attendees

Time	Description	Topic	Audience
4:00 p.m. (15 mins)	Speed Networking	Speed Networking State teams will be randomly assigned to breakout groups for an opportunity to network and get to know members of other state teams.	State teams
4:15 p.m. (15 mins)	Wrap-Up	Day 1 Wrap-Up Dr. Mona Kilany will provide a high-level overview of the takeaways from Day 1 and closing remarks. Speaker: Mona Kilany, PhD, Deputy Director, RETAIN TA, Senior Researcher, AIR	All registered attendees

Day 2: Thursday, September 22, 2022, 12:00 p.m.-4:30 p.m. ET

Time	Description	Topic	Audience
12:00 p.m. (5 mins)	Welcome and Recap of Day 1	Welcome and Recap of Day 1 Lori Collins will welcome all attendees and provide a recap of high-level takeaways from Day 1. Speaker: Lori Collins, MRC, Incoming Director, RETAIN TA, Senior TA Consultant, AIR	All registered attendees
12:05 p.m. (5 mins)	Bright Spot	Kansas (KS) RETAIN State Team Bright Spot A representative from the KS RETAIN state team will present a "Bright Spot"—a program element that they would like to highlight for the other RETAIN states.	All registered attendees
12:10 p.m. (45 mins)	Plenary Session	Exploring the Role of Behavioral Science in Outreach and Recruitment Dr. Todd Rogers will discuss the ways that behavioral science concepts can inform strategies to increase the effectiveness of outreach and recruitment efforts in RETAIN. Speaker: Todd Rogers, PhD, Professor of Public Policy at the Harvard Kennedy School of Government; Faculty Director of the Behavioral Insights Group Moderator: Elena Soles, PT, DPT, CAFS, Clinical Subject Matter Expert, RETAIN TA, Researcher, AIR	All registered attendees
12:55 p.m. (10 mins)	Break		
1:05 p.m. (50 mins)	Topical Strategy Roundtables	Strategy roundtables provide an opportunity for attendees to hear from subject matter experts about the latest research and findings on a topic and then have a working discussion about strategies and practical ways to move their RETAIN program forward in Phase 2. Attendees will be placed in a breakout room on one of the following topics based on the preference expressed during registration:	All registered attendees

Time	Description	Topic	Audience
1:05 p.m. (50 mins) Continued	Topical Strategy Roundtables Continued	Sustainability and Continuous Quality Improvement in Action In this strategy roundtable session, the facilitator will present strategies for securing funding, taking advantage of local and state policies, and partnering with community organizations to ensure that the work of RETAIN continues beyond the federal grant period. Participants will discuss barriers and facilitators to implementing the strategies presented and propose additional strategies. Facilitator: Amy Landesman, MA, President, Amy	All registered attendees Continued
		Landesman Consulting, former Executive Director of Workforce Professionals Training Institute (WPTI)	
		Business/Employer Engagement in RETAIN In this strategy roundtable, the facilitator will present emerging strategies for engaging businesses and employers in RETAIN. Then, participants will use guiding questions to discuss barriers and facilitators to implementing the strategies presented and propose additional strategies. Facilitator: Joseph Quick, Senior TA Consultant, AIR; Former Manager, Talent Program and Acquisition, Michigan Economic Development Corporation and Michigan Workforce Development Agency	
		Shifting Focus From Pain to Function In this strategy roundtable, the facilitator will discuss provider considerations for managing pain complaints and present strategies to address delayed recovery of returning workers. Then, participants will use guiding questions to discuss barriers and facilitators to implementing the strategies presented and propose additional strategies. Facilitator: Maja Jurisic, PhD, MD, Vice President and National Medical Director at Concentra Medical Center	

Time	Description	Topic	Audience
1:05 p.m. (50 mins) Continued	Topical Strategy Roundtables Continued	DEIA Strategies in Action in RETAIN In this strategy roundtable, the facilitator will discuss evidence-based strategies for incorporating principles of diversity, equity, inclusion, and accessibility (DEIA) in programs like RETAIN. Then, participants will use guiding questions to share the strategies they are currently implementing to reach under-resourced communities, discuss barriers and facilitators to implementing the strategies presented, and propose additional strategies. Facilitator: Trenita Childers, PhD, Senior Researcher,	All registered attendees Continued
		AIR	
		Using Data for Continuous Quality Improvement In this strategy roundtable session, the facilitator will present evidence-based strategies for using data to conduct continuous quality improvement (CQI). Then, participants will use guiding questions to discuss barriers and facilitators to implementing the strategies presented and propose additional strategies.	
		Facilitator: Christina Jones, Data Architect, RETAIN, Principal Data Scientist, AIR	
		Partnering With State and Local Governments to Promote RETAIN In this strategy roundtable, representatives from the State Exchange on Employment and Disability (SEED) will present strategies for communicating and partnering with state and local governments to advance inclusive workforce policies with RETAIN. Then, participants will use guiding questions to discuss barriers and facilitators to implementing the strategies presented and propose additional	
		strategies. Facilitators: Katia Albanese and Caitlin Hochul, State Exchange on Employment and Disability (SEED) Coordinators, Concepts Communications	

Time	Description	Topic	Audience
1:55 p.m. (10 mins)	Topical Strategy Roundtables— Share Out Themes	Discussion Group Report Out One reporter from each group will share key takeaways and broad-level thoughts from each strategy roundtable.	All registered attendees
2:05 p.m. (5 mins)	Program Participant Spotlight	A Program Participant Spotlight will be shown before the break.	All registered attendees
2:10 p.m. (10 mins)	Break		
2:20 p.m. (30 mins)	Plenary Session	Mathematica Update on Evaluation Findings The Mathematica team will provide an overview and update of the latest evaluation findings for RETAIN.	All registered attendees
2:50 p.m. (5 mins)	Bright Spot	Ohio (OH) RETAIN State Team Bright Spot A representative from the OH RETAIN state team will present a "Bright Spot"—a program element that they would like to highlight for the other RETAIN states.	All registered attendees
2:55 p.m. (30 mins)	State Peer-to- Peer Exchange	State Peer-to-Peer Exchange States will answer questions about bright spots and discuss a single topic or multiple topics of their choosing with other states. There will be three breakout rooms with multiple representatives from each state in each room.	All registered attendees
3:25 p.m. (5 mins)	Break		
3:30 p.m. (15 mins)	State Breakout Rooms	State Team Breakout Rooms Individual state teams will meet to discuss takeaways and potential action items from the annual convening.	State teams only
3:45 p.m. (25 mins)	State Takeaways	State Team Takeaways A representative from each state will summarize high-level takeaways from the annual convening and anticipated short-term next steps.	All registered attendees

Time	Description	Topic	Audience
4:10 p.m. (5 mins)	Program Participant Spotlight	Final Program Participant Spotlight A final Program Participant Spotlight will be shown before closing.	All registered attendees
4:15 p.m. (15 mins)	Wrap-Up	Participant Evaluation and Closing GeMar Neloms will summarize high-level takeaways from the 2-day convening, remind participants to complete the post-event evaluation, and provide closing remarks. Speaker: GeMar Neloms, MPA, Director, RETAIN TA, Principal Technical Assistance Consultant, AIR	All registered attendees